Kristenssons Kiropraktik

Sjukgymnastens historia

Historiskt finns det stöd för att rörelseövningar och massage använts världen över i flera tusen år. Den grekiske idrottsläraren Heridokus som levde 400 f.Kr. anses av somliga vara föregångaren till det vi än idag kan se inom sjukgymnastiken. Den moderna sjukgymnastiken har sitt ursprung i 1800-talets Sverige och grundades av Per-Henrik Ling. År 2014 ändrades yrkestiteln från sjukgymnast till fysioterapeut.

Hur arbetar en sjukgymnast/fysioterapeut?

Sjukgymnastik/Fysioterapi innefattar diagnostik och behandling av skador och sjukdomar, främst inom rörelseapparatens vävnader men också inom andningssystemet, cirkulationssystemet och nervsystemet. Behandlingsmetoderna varierar ofta i vilket område sjukgymnasten är aktiv i. Massage, stretching, träning, elektroterapi och akupunktur är vanligt förekommande. En sjukgymnast arbetar även med förebyggande åtgärder såsom träning och ergonomi.

Utbildning

Fysioterapeutprogrammet som det numera kallas är en grundutbildning som omfattar tre års heltidsstudier. Därefter är man berättigad att söka legitimation hos Socialstyrelsen. En sjukgymnast är legitimerad och har skyddad yrkestitel vilket innebär att de är en del av den svenska hälso- och sjukvården. Av de ca 16 000 yrkesverksamma sjukgymnasterna arbetar majoriteten inom exempelvis sjukhus, vårdcentraler och äldreomsorg. Privata mottagningar och inom företagshälsovården är exempel som en del sjukgymnaster även arbetar på.

Det finns flera karriärvägar att gå när man studerat till sjukgymnast utöver att arbeta kliniskt. Undervisning, forskning, utredare/handläggare vid myndigheter eller försäkringsbolag är exempel på andra instanser där en sjukgymnast kan arbeta.

Vill du boka tid? Vi erbjuder behandlingar i Hultsfred på Bryggerigatan 2 och i Vetlanda på Ågatan 4 (KM-kliniken). Du hittar vår tidbokning här.