Kristenssons Kiropraktik

Naprapatens historia

Ordet naprati har sitt ursprung från det tjeckiska ordet napravit, som betyder korrigering och från det grekiska ordet pathos som betyder lidande. En naprapat jobbar således utefter ”att korrigera orsaken till lidande”. Naprapatin introducerades från USA till Sverige i slutet på 1960-talet. Naprapaterna är globalt sett en liten yrkesgrupp med en överrepresentation i Skandinavien men återfinns även i ett par delstater i USA, såsom Illinois och Chicago. Idag är naprapat en av de största yrkeskategorierna i Norden inom manuell medicin.

Hur arbetar en naprapat?

Naprapati används för att förebygga, behandla och rehabilitera besvär och smärtor som är kopplade till rörelseapparaten. En naprapat använder sig främst av händerna som verktyg och de vanligaste behandlingsmetoderna är ledmanipulation, massage och töjning. Det finns även många naprapater som använder sig av andra redskap, exempelvis TENS och akupunktur.

Utbildning

I Sverige utbildar man sig till naprapat på Naprapathögskolan i Stockholm. Utbildningen omfattar fyra års heltidsstudier samt ett års praktiktjänstgöring för att tillhanda legitimation. En naprapat är därefter legitimerad och har skyddad yrkestitel vilket innebär att de är en del av den svenska hälso- och sjukvården. Naprapater arbetar på privata klinker men är även representerade i bland annat företagshälsovården, idrottsföreningar samt i anslutning till vårdcentraler.

Vill du boka tid? Vi erbjuder behandlingar i Hultsfred på Bryggerigatan 2 och i Vetlanda på Ågatan 4 (KM-kliniken). Du hittar vår tidbokning här.